Pienyrittäjä_blogi_featuredimage_1000x500

Pienyrittäjä: Hyödynnä työsuhde-etujen verovapaus

Tiesitkö, että myös pienyrittäjät ja yksinyrittäjät voivat hyödyntää työsuhde-etujen verovapautta aivan samalla tapaa kuin suuremmatkin yritykset? Toisin sanoen: myös pienyritykset ja yksinyrittäjät voivat vähentää tuloverotuksessaan verovapaiksi säädetyt työsuhde-edut, ja edut ovat myös työntekijöille verovapaita – verottajan määrittelemissä rajoissa. 

Tuloverolaissa on määritelty, että kaikki muut yrittäjät ja yritykset, paitsi toiminimiyrittäjät, voivat hyödyntää verovapaiksi säädettyjä henkilökuntaetuja. Myös toiminimiyrittäjät voivat tarjota verovapaita henkilökuntaetuja työntekijöilleen, mutta eivät itselleen. Etuja voivat hyödyntää myös muunlaiset organisaatiot kuten kunnat, säätiöt ja yhdistykset.

Työsuhde-etuja voi tarjota verotuetusti jopa lähes 7000 eurolla/hlö/kalenterivuosi

  • Liikuntaetu tai liikunta- ja kulttuurietu: 400 €/kalenterivuosi/työntekijä
  • Hierontaetu: 400 €/kalenterivuosi/työntekijä
  • Työmatkaetu: 3400 €/kalenterivuosi/työntekijä (sisältäen mahdollisen työsuhdepolkupyörän)
  • Lounasetu: vuonna 2023 8,00-12,70 €/työpäivä/työntekijä 11 kuukautena vuodessa – voi tarjota luontoisetuna palkan päälle tai vähentää lounasvähennyksenä palkasta. Lounasvähennyksessä yritys voi vähentää työnantajan osuuden (25 %) verotuksessaan. Kun lounasedun tarjoaa luontoisetuna, yrittäjä voi vähentää verotuksessaan koko nimellisarvon.

Hyödynnä verovapaus ja panosta hyvinvointiin

Verovapaat työsuhde-edut ovat pienyrityksille kustannustehokas tapa niin työntekijöiden kuin yrittäjän oman hyvinvoinnin edistämiseen. Miltä kuulostaa esimerkiksi kuntosalitreenit, golfailu, tanssikurssi tai säännöllinen tennisvuoro verovapaasti? Tai inspiroivatko kulttuurielämykset museoista teatteriin ja festareihin?

Etujen käyttömahdollisuuksia on tuhansittain, ja eduilla voi maksaa monenlaisia vapaa-ajan aktiviteetteja – myös kesälomalla. Verovapaat työsuhde-edut tarjoavat yrittäjälle mahdollisuuden säästää kuluissa ja panostaa hyvinvointiin. 

Yrittäjä: huolehdithan omasta hyvinvoinnistasi

Yrittäjyyteen sisältyy usein vahva innostus oman yrityksen pyörittämistä kohtaan. Joskus innostus voi tempaista mukaansa niin, että omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää taka-alalle. Yrittäjän on tärkeää ladata säännöllisesti myös omia akkujaan. Kun voit hyvin, jaksat paremmin myös ylläpitää innostustasi. Jos sinulla on työntekijöitä, panostamalla omaan hyvinvointiisi voit toimia innostavana esimerkkinä myös työntekijöillesi. 

Tutustu verovapaisiin työsuhde-etuihin ja ota suosituimmat hyvinvointietumme helposti käyttöön vaikka heti! 

Tilaa etuja

Lisätietoja:
Smartumin vero-opas

Syventävät vero-ohjeet: Henkilökuntaedut verotuksessa