benefit-user-lunch-blog-main-image-2-web

Mikä on lounasetu ja mihin sitä voi käyttää?

Lounasetu on työntekijälle rahanarvoinen työsuhde-etu ja käytännössä voidaankin ajatella, että joka viides lounasedulla ostettu ateria on sinulle maksuton. Nimestään huolimatta, lounasetua ei ole sidottu lounasaikaan, vaan sitä voi käytää, kun sinulle parhaiten sopii ajasta ja viikonpäivästä huolimatta. Tässä blogissa tarkastelemme lounasedun merkitystä ja hyötyjä edunsaajan näkökulmasta.


Miten lounasetu toimii?

Lounasetu on yksi toivotuimmista työsuhde-eduista Suomessa. Lounasetu on etu, jonka avulla työnantaja tukee työpäivän aikaista ruokailua tehden siitä työntekijälle edullisemman. Lounasedun tavoitteena on tukea työntekijän hyvinvointia. Lounasetu tukeekin monipuolista ruokailumahdollisuutta, luo mielekkään tauon työpäivään ja se voi myös edistää työyhteisön ilmapiiriä, kun lounaalla käydään yhdessä työkavereiden kanssa. Tyypillisesti lounasetua voi käyttää maksuvälineenä eri ravintoloissa ja kahviloissa, mutta se on myös toimiva maksutapa ruoankuljetuspalveluissa sekä ruokakaupoissa tietyin ehdoin, joista voit lukea alta lisää.

Työntekijän omavastuu lounasedussa on 75 %. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kun maksat lounasetua hyödyntäen, maksaa työnantajasi jokaisesta lounasedulla maksetusta ateriasta 25 %. Maksat siis ateriasta alemman hinnan, kun hyödynnät lounasetua. Osa työnantajista tarjoaa myös lounasedun luontoisetuna, jolloin omavastuuta ei tyypillisesti ole.

Suurin osa työnantajista antaa edun täysimääräisenä. Tämä tarkoittaa, että yhden maksun suurin sallittu arvo on 13,50 €. Jos hyödynnät lounasetuasi kuukauden jokaisena työpäivänä (21 päivänä), lounaasi hinnan ollessa 13,50 euroa, on säästösi kuukaudessa 77,80 euroa ja vuodessa 779 euroa. Useamman vuoden aikana kertyy tästä siis jo huomattava säästö verrattuna siihen, että maksaisit kaikki lounaat suoraan omasta pussistasi.

Mihin kaikkeen lounasetua voi käyttää?

Lounasetua käytetään yleisimmin eri ravintoloissa, lounasravintoloissa ja kahviloissa. Kiireisen päivän osuessa kohdalle, voit myös hyödyntää lounasetusi vaikkapa Jungle Juice Bar:n tai Bär Bar:n tuotteisiin. Reissussa sinua palvelevat esimerkiksi ABC-ketjun asemat sekä monet muut huoltoasemat. On hyvä muistaa, että palveluntarjoajan tulee kuitenkin kuulua Smartumin maksuverkostoon. Kaikki Smartumin kumppanit löydät helposti käyttöpaikkahausta.

Lisäksi lounasetua voi hyödyntää esimerkiksi ruokalähettien kautta tilattuihin aterioihin, kuten vaikkapa Woltin valikoimaan. Tämän lisäksi, lounasedulla voi maksaa myös ruokakaupoissa tiettyjä tuotteita.

Mitä lounasedulla voi ostaa ruokakaupasta?

Etätyön ollessa tänä päivänä normi, on hyvä muistaa, että lounasetu käy myös ruokakaupoissa. Hyvä nyrkkisääntö on, että ruokakaupassa lounasedulla voi maksaa kaupassa valmistettuja ja/tai pakattuja tuotteita. Lounasedulla voit siis maksaa esimerkiksi:

 • Salaattibaarista rakennetun annoksen
 • Paistopisteen tuotteita, kuten sämpylän salaatin kaveriksi
 • Palvelutiskillä tehdyn aterian, grillituotteen tai salaattiannoksen
 • Sushibaarin annoksen
 • Kyseiselle kaupalle pakatun annoksen, joka ei tarvitse lämmitystä tai erikseen valmistamista
 • Kaupan itse valmistaman ja pakkaaman annoksen, esimerkiksi patongin
 • Take away -kahvin tai –teen

Sen sijaan ruokakaupassa ei voi maksaa lounasedulla esimerkiksi erillisiä raaka-aineita, valmisruokia tai eineksiä.

Miten lounasetu tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia?

Lounasedun hyödyntäminen voi edistää hyvinvointia monin eri tavoin. Tärkeitä tekijöitä ovat muun muassa:

Energian ylläpito: Säännöllinen ruokailu työpäivän aikana auttaa ylläpitämään energiatasoja ja varmistaa, että jaksat paremmin koko päivän ja virtaa jää vielä arjen muihin asioihin sekä harrastuksiin.

Parempi keskittymiskyky: Tasainen ateriarytmi voi auttaa säilyttämään paremman keskittymiskyvyn työpäivän aikana. Jos tunnistat itsesi ja tiedät keskittymiskykysi herpaantuvan iltapäivää kohden, kokeile taukojen lisäämistä ja kunnollisen lounastauon aikatauluttamista kalenteriisi.

Stressinhallinta: Lounastauko antaa mahdollisuuden rentoutua ja hengähtää päivän aikana. Tauot auttavat myös stressin hallinnassa sekä tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Sosiaalinen vuorovaikutus: Lounastauko yhdessä työkavereiden kanssa tarjoaa tilaisuuden vaihtaa kuulumisia, ja tutustua paremmin työkavereihin, mikä taas voi edistää tiimityötä ja työssä viihtyvyyttä.

Oletko kokeillut etälounaita? Kiireisessä arjessa se on oiva tapa myös tavata ystäviä lounaan äärellä. Lounaan nappaat lähikaupasta tai vaikka ruokalähetillä kotiin.

Terveelliset ruokailutottumukset: Monipuolinen ruokavalio on yksi hyvinvoinnin peruspilareista. Mikset haastaisi itseäsi kokoamaan lounaalla lautaselle enemmän kasviksia kuin yleensä. Vastapainoksi voit haastaa työporukan löytämään kaupungit parhaat hampurilaiset.

Työnantajan tukema lounasetu tarjoaa myös mahdollisuuden kokeilla kaupungin lounasravintoloiden tarjontaa sekä uusia ruokakulttuureja.

Miten maksan Smartumin lounasedulla?

Smartumin lounasetu on muiden etutyyppien tavoin henkilökohtainen etu, jota voi käyttää vain omaan ruokailuun. Lounaan voi maksaa joko kokonaan tai osittain SmartumPay-sovelluksella. SmartumPay-mobiilisovelluksella maksettaessa minimi- ja maksimisummat menevät Verohallinnon luontoisetupäätöksen mukaan. Vuonna 2024 minimimaksu on 8,50 € ja maksimimaksu 13,50 €.

Jos lounasedullesi on määritetty omavastuuosuus, voi sinulla olla käytössä OmaLompakko-palvelu. Tällöin maksaessasi lounasedulla, lounaan omavastuuosuus (75 %) peritään OmaLompakosta suoraan SmartumPay-maksun yhteydessä. Huomaathan, että OmaLompakkoon lisätty raha ei kasvata käytössä olevan Smartum-edun määrää, vaan on ainoastaan omavastuuosuuden maksamista varten.

Kun OmaLompakko-ominaisuus on käytössä, on OmaLompakossa oltava aina omavastuuosuuden määrää vastaava summa lounasmaksun yhteydessä. Jos rahaa ei ole riittävästi, lisää rahaa OmaLompakkoosi helposti pankkitilisiirrolla. Lue OmaLompakosta lisää täältä.

Toimi näin, kun haluat maksaa lounasedulla:
 1. Kirjaudu sisään SmartumPay-sovellukseen.
 2. Etsi haluamasi käyttöpaikka, johon haluat maksaa.
 3. Syötä maksettava summa ja jatka.
 4. Vahvista maksu pyyhkäisemällä ja vilauta maksusta luotu kuitti kassalla.

Jos ateria maksaa yli maksimisumman (13,50 €), voit maksaa ylimenevän summan muulla maksuvälineellä, kuten vaikkapa pankkikortilla. Jos Smartum-etutilillä on etua jäljellä alle minimisumman (8,50 €), et voi käyttää SmartumPay-sovellusta aterian maksamiseen. Etu on jälleen käytettävissä, kun Smartum-tilille on ladattu lisää etua.

Kaikki Smartumin verkostoon kuuluvat lounaspaikat löydät täältä.
Eikö lempipaikkasi ole vielä verkostossamme? Kerro siitä meille lomakkeella, jonka löydät tämän sivun alaosasta.

Maukkaita lounashetkiä!

SmartumPay-nainen

Kaipaatko lisää ideoita etujesi käyttöön?

Sivustomme on pullollaan erilaisia vinkkejä ja ideoita kaikkien etutyyppien käyttöön. Kurkista myös sosiaalisen median kanaviimme, joista löydät ajankohtaisia nostoja:

Ideoita liikuntaedun käyttöönIdeoita kulttuuriedun käyttöön