seesteinen-ranta

Jarrutetaanko? – 5 vinkkiä palautumiseen työpäivän aikana

Mitä luulet keskittymiskyvyllesi ja tehokkuudellesi työssä tapahtuvan, jos saat hengähtää myös työpäivän aikana? Työstä palautumisen tärkeydestä puhutaan paljon, mutta toisinaan tuntuu, ettei tiiviiden työrupeamien välillä ja elämän pyörteissä ehdi palautumaan kunnolla.

Koska elämä läikkyy enenevissä määrissä työhön, luonnollisesti myös työ saattaa läikkyä muuhun elämään. Työajat vapautuvat, jolloin myös vapaa-ajan ja työnteon raja hälvenee. Työaikojen vapautumisen kääntöpuoli on se, ettei töitä välttämättä malta lopettaa ajoissa, jolloin palautuminenkin lykkääntyy tai hidastuu. Tämän vuoksi on tärkeää oppia ja osata asettaa rajoja – itselleen sekä muille.

"Työtä ja muuta elämää ei enää voi jaotella omiin lokeroihinsa."

Vapaammat työajat, etätyö ja elämän läikkyminen työhön ei tarkoita sitä, että töissä ollaan vähän puoliteholla koko ajan. Päinvastoin, haluamme maksimoida työn tehokkuuden – jaksamisen ehdoilla. Tarvitsemme työkaluja tehdäksemme työmme niin hyvin kuin pystymme, kuitenkin ensisijaisesti kunnioittaen omaa jaksamistamme. Työtä ja muuta elämää ei enää voi jaotella omiin lokeroihinsa, joissa ne visusti pysyvät, joten palautumista kannattaa harrastaa myös työpäivän aikana.

Pidetään huolta

Kauhea vauhti päällä ja työt eivät lopu, vaikka niitä kuinka tekisi? Jarrutetaanko vähän? Töille on hyvä pistää välillä täysi stoppi ja esimerkiksi lomat kannattaa käyttää ihan muuhun, kuin työasioiden murehtimiseen. Arjessa kuitenkin työasiat hiipivät salakavalasti mieleemme myös vapaa-ajan vietossa. Siksi palautumiseen kannattaa panostaa pienissä annoksissa myös arjen – ja työpäivän – keskellä. Itsensä kuuntelemiseen ja oman jaksamisen huolehtimiseen kannattaakin satsata joka ikinen päivä, vähintäänkin sillä tasolla, että kuulostelemme miltä tänään tuntuu: voisinko tehdä enemmän, vai pitäisikö juuri tänään tehdä vähemmän?

Millaisin keinoin voimme sitten käytännön tasolla pitää huolta jaksamisestamme myös työpäivän aikana? Taukojumpat työpöydän ääressä ovat tyhjää parempi, mutta palautuaksemme rehellisesti, meidän on siirrettävä työasiat (ja mielellään myös työympäristö) hetkeksi syrjään kokonaan. Tässä muutama takuuvarma vinkki palautumiseen kesken päivää:

1. Pitäkää työporukalla joogatuokio. Kerää työkaverit kasaan toimistolle tai sään salliessa läheiseen puistoon yhteistä hengittelyhetkeä varten. Jo puolen tunnin joogasessio tekee ihmeitä keholle ja mielelle; vetreyttävät liikkeet avaavat kehoa ja hetkeen ja hengitykseen keskittyminen tuo paussin työasioiden päässä pläräämiseen.

2. Helppo tapa ajatusten tuulettamiselle on happihyppely. Raittiissa ilmassa ulkoilu palauttaa hetkeen ja usein myös inspiroi uusiin ajatuksiin. Pulma, jota pyörittelit toimistolla mielessäsi tuntikaupalla saattaa ratketa metsäpolulla kuin salamaniskusta.

3. Päikkärit eivät meille kaikille sovi, mutta jos olet power napien uskollinen ystävä, saattavat pienet torkut työpäivän aikanakin virkistää mieltä. Siispä pötkölleen toimiston sohvalle ja unosille!

4. Varsinkin koneen näyttöä tuijottaessa ja näppäimistöä näpytellessä vetreinkin kaveri jumiutuu alta aikayksikön. Hetki kehoa hellivässä hieronnassa vetreyttää mukavasti – eikä muuten ole pahitteeksi järjenjuoksullekaan, nimittäin verenkierto myös aivoissa paranee niin että humahtaa.

5. Lenkkipolku ei houkuta, eikä nokosetkaan nappaa? Mene museoon! Pieni taidepläjäys stimuloi aivoja uuteen ajatteluun ja tyhjentää mielen melko tehokkaasti stressitekijöistä.

Hengähdetään hetki

Smartumilla palautuminen myös työn keskellä koetaan tärkeäksi. Siksi me smartumlaiset saammekin käyttää kolme tuntia viikon työajastamme liikuntaan tai kulttuuriin. Groundbreaking, eikö? Tai ehkä vain osoitus työntekijöiden hyvinvoinnin ja jaksamisen arvostuksesta ja sen (bisnes)vaikutusten ymmärtämisestä.

"Parasta mahdollista työpanosta ei voi antaa, mikäli työstään ei ehdi palautumaan kunnolla."

Työnantaja: jos keskellä päivää joogailu tai salille karkaaminen kuulostaa hirveältä leväperäisyydeltä, mietihän uudestaan. Kai on organisaationkin edun mukaista, että työntekijät voivat hyvin, eivät kuormitu työtaakkansa alla ja pystyvät antamaan täyden työpanoksensa työyhteisölleen? Parasta mahdollista työpanosta kun ei voi antaa, mikäli työstään ei koskaan ehdi palautumaan kunnolla. Lenkkipolulla tai joogamatolla pystymme hetken hengähtää, tuulettaa ajatuksiamme, ja ehkä saamaan juuri sen mullistavan idean tai löytämään sen tärkeän ratkaisun, jota olemme väkisin läppäriemme edessä kyyristellen yrittäneet etsiä.

Hengähdyshetken jälkeen töitä on mukavaa jatkaa mieli kirkkaana. Koska meillä on yhä enemmän vapaus valita työmme raamit, meidän on myös otettava vastuu työn ja vapaa-ajan tasapainon säilyttämisestä: hommat hoidetaan mallikkaasti, kuitenkin ensisijaisesti omaa jaksamista kuunnellen. Myös työn tiimellyksessä on tärkeää osata tarvittaessa hengähtää. Lopetetaan pinnistely ja aletaan elää myös työssä!

Kia Karvetti
Digiviestinnän ja -markkinoinnin harjoittelija