make-todays-awesome-muki

Etäpäiväni poikkeusoloissa – parempaa arkea pienillä teoilla

Kirjoitin luonnoksen jo muutama kuukausi sitten Smartumin blogiin arjestani ja siitä, kuinka ylläpidän hyvinvointiani tavallisena työpäivänäni. Maailma osaa kuitenkin yllättää ja heitti meidän kaikkien arjen ympäri muutamassa päivässä. Stressaavassa poikkeustilanteessa on yhä tärkeämpää pitää yllä hyvinvointia ja muodostaa terveellinen ”uusi normaali” elämäntapa. Halusinkin jakaa omat vinkkini etätyöläisen arjen tasapainottamiseen sekä antaa ideoita, miten voimme huolehtia hyvinvoinnistamme ja tukea samalla suomalaisia yrittäjiä poikkeustilanteessa.

Etätyöskentely vaatii luovuutta

Päiväni alkaa aina samalla tavalla riippumatta eristyksestä – puolen tunnin lenkillä koirani Keken kanssa. On ihanaa, että jotkut rutiinit pysyvät samanlaisina riippumatta maailman mullistuksista – Keken on päästävä ulos, kun Keken on päästävä ulos. Koska toimistolle siirtymiseen ei mene tällä hetkellä aikaa, olemme pidentäneet aamulenkkiä puolella tunnilla. Aamupäivän pyhitän joka päivä keskittymistä vaativille tehtäville. Etätöissä parasta on joustavuus ja se, että työpäivän voi järjestää oman rytmin mukaan. Koska itse lukeudun niihin monen mielestä ”epäilyttävän innokkaisiin aamuihmisiin”, olen saanut hyödynnettyä jo aamupäivällä parhaan työtehoni. Iltapäivän notkahduksessa pidän monesti treenituokion, jotta saan lisäenergiaa työpäivän viimeisiin hommiin.

Työn ergonomia ja tauotus ovat asioita, jotka toteutuvat usein toimistoarjessa kummempia miettimättä, mutta vaativat vähän harjoittelua kotitoimistossa. Muutaman sohvannurkassa tehdyn työpäivän jälkeen rakensin seisomatyöpisteen tetriksenomaisesti keittiönpöydälle käyttämällä luovasti vaatekaapista löytyviä säilytyslaatikoita – eikä paluuta sohvalle ollut (paitsi satunnaisesti iltapäivän viimeisillä tunneilla). Olen myös ottanut päiviini säännölliset jumppatauot, vaikka niiden aloittaminen intensiivisen työflown keskellä vaatii kurinalaisuutta. Toisina päivinä huomasin painaneeni töitä lounaaseen asti ilman taukoja, joka tuntui jälkeenpäin kropassa ja laskeneessa työtehossa. Onneksi kotona ei kukaan katso oudosti, jos teen muutaman x-hypyn tai burpeen aina tunnin välein – ja mikä parasta, jumppavaatteet ovat jo valmiiksi päällä. Taukojumppa pitää ottaa ehdottomasti mukaan myös normaaliin toimistoarkeen!

Auttamalla itseäni autan myös yrittäjää

Vaikka käytän työnantajan tarjoamia hyvinvointietuja normaalioloissa aktiivisesti, huomaan, että etujen käyttö on laskenut koronakauden aikana. Koska poikkeustilanteessa jaksamisesta kannattaa pitää erityisen hyvää huolta, olen kuitenkin päättänyt panostaa hyvinvointiini ja samalla tukea paikallisia yrittäjiä myös poikkeustilan aikana pistämällä työsuhde-etuni hyvään käyttöön.

Pyrin noutamaan joka päivä lounaani paikallisesta lounasravintolasta. Vakiopaikakseni on muodostunut sympaattinen lähikahvila kävelymatkan etäisyydellä, jonka omistaja valmistaa useita herkullisia lounasvaihtoehtoja. Maksaessani huomaan jotain, jota en aiemmin osannut edes miettiä, mutta joka tuntuu nyt erityisen kriittiseltä: SmartumPay-sovelluksella maksettaessa ei tosiaan tarvita minkäänlaista fyysistä kontaktia! Maksun voi näyttää turvavälin päästä ja suunnata kotiin nauttimaan takeaway-lounasta.

Treenaan aktiivisesti crossfittiä ja aluksi treenien peruuntuminen moneksi kuukaudeksi tuntui hurjalta shokilta. Tovin mietittyäni päätin hyödyntää tämän ajan erilaiseen treenaamiseen – akrobatia- ja kehonpainoliikkeiden sekä liikkuvuuden kehittämiseen. Tähän tueksi ostin liikuntaedullani monipuolisen kotitreenipaketin, johon sisältyy päivittäiset livetreenit. Tämä oli ehdottomasti paras sijoitus eristyksen aikana! Smartumin sivuilta voit muuten löytää inspiraatiota etäpalveluita tarjoaviin liikuntapaikkoihin, joissa voit maksaa turvallisesti Smartumin hyvinvointieduilla.

"Poikkeustilanteessa armollisuus itselleen on tärkeää –tarpeeksi hyvä on juuri nyt riittävää."

Myös iltaisin jää nyt tavallista enemmän aikaa puuhailulle. Jokavuotinen siirtymäriittini on kevään ensimmäinen pyöräretki, jota en ollut vielä saanut toteutettua viime syksynä puhjenneen pyörän renkaan (ja oman saamattomuuteni) takia. Onneksi muistin, että Smartumin liikuntaedulla voikin hankkia nyt kaupunkipyöräkauden hyvään hintaan. Kaivan varastosta pyöräilykypärän esiin ja käyn heittämässä kevyen iltakruisailun keskuspuistossa auringonlaskussa. Miten täydellinen lopetus päivälle!

Uudenlaisessa arjessa on ollut myös haasteita, eivätkä kaikki päivät ole todellakaan menneet yhtä sujuvasti. Siksi onkin tärkeää iloita jokaisesta onnistuneesta pienestäkin hetkestä ja kuluneesta päivästä. Poikkeustilanteessa armollisuus itselleen on tärkeää – tarpeeksi hyvä on juuri nyt riittävää. Kannustan kaikkia huolehtimaan hyvinvoinnistaan, erityisesti nyt poikkeusoloissa. Hyvinvointipalveluiden käyttäminen ei ole poikkeustilanteessa tietysti samanlaista, mihin olemme aiemmin tottuneet, mutta digitaalisten verkostojen avulla palvelujen hankkimisesta on kuitenkin jo tehty mutkatonta. Haastankin nyt myös sinut hemmottelemaan itseäsi testaamalla vähintään yhtä uutta hyvinvointipalvelua ja tukemaan samalla suomalaisia yrittäjiä!

Juliana Lindqvist
Finance Business Partner