Smartum language switcher

Kysymyksiä käyttäjiltä

Liikunta ja kulttuuri

Missä voin käyttää Smartum-maksuvälineitä?

Smartum-maksuvälineillä voit maksaa yli 8000 kulttuuri- ja liikuntapaikassa ympäri Suomen. Voit hakea paikkoja verkkopalvelumme käyttökohdehausta. Huomioithan, että liikuntaan kohdennetut maksuvälineet käyvät vain aktiiviseen liikuntaan, ei esim. hierontapalveluihin.

Ovatko Smartumin liikunta- ja kulttuuriedut verovapaita?

Liikuntasetelin ja Liikunta- ja kulttuurisetelin verovapaus vahvistettiin 5.12.2008. Näin vuoden 2009 alusta molemmat ovat olleet saajalleen verovapaa etuja. Myös Smartum maksukortilla maksetut liikunta- ja kulttuuriharrasteet ovat verovapaita etuja.

Voinko maksaa lipunvälitystoimistoissa?

Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteli käy maksuvälineenä Smartumin kanssa sopimuksen tehneissä Ticketmasterin, Lippupisteen ja Tiketin myyntipisteissä ympäri Suomen (ei R-kioskeissa). Huomioi, että Liikunta- ja kulttuurisetelillä ei automaattisesti voi ostaa lippuja kaikkiin myytäviin tapahtumiin. Osa lippukaupoista hyväksyy Liikunta- ja kulttuurisetelin maksuvälineenä koko tarjontaansa.

Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldo käy maksuvälineenä R-kioskeissa. Liikunta- ja kulttuurisaldolla voit ostaa liput tuhansiin R-kioskeissa myytäviin lippukauppojen tapahtumiin! HUOM! 1.3.2016 alkaen R-Kioskeissa ei käy enää korttimaksaminen vaan maksut tehdään ainoastaan mobiilimaksuina! Katso tästä miten teet mobiilimaksun. Tapahtumaliput voit varata lippukauppojen omilta internetsivuilta (Tiketti, Ticketmaster) tai puhelinpalvelusta (Tiketti, Ticketmaster ja Lippupiste) ja lunastaa R-kioskin kassalta. Tarkemmat toimintaohjeet löydät lippukauppojen ja R-kioskin internetsivuilta. Huomioi, että Liikunta- ja kulttuurisaldolla ei automaattisesti voi ostaa lippuja kaikkiin myytäviin tapahtumiin.

Voinko lunastaa liput tapahtumaan myös ystävieni puolesta?

Liikuntaseteli sekä Liikunta- ja kulttuuriseteli ovat henkilökohtaisia etuja, joita voi hyödyntää vain edun saanut työntekijä. Jos esim. työporukka haluaa mennä yhdessä teatteriin ja kaikilla on käytössään Liikunta- ja kulttuuriseteleitä, voidaan yksi porukasta valtuuttaa lunastamaan kaikkien liput. Tällöin tarvitaan valtakirja, jossa identifioidaan kunkin käyttäjän nimi, hänen antamien omien setelien sarjanumerot ja allekirjoitus vakuudeksi. Valtakirja esitetään kulttuuripaikan kassalla. HUOM! Muistathan, että jokaisen on kirjoitettava oma nimi omien setelien taakse selkeällä käsialalla.

Smartum Liikuntasaldo sekä Liikunta- ja kulttuurisaldo ovat myös henkilökohtaisia etuja ja niitä voi käyttää vain korttiin nimetty edunsaaja.

Miten maksan Smartum Saldolla?

Smartum Saldolla voit maksaa kolmella eri tavalla riippuen palveluntuottajasta.

 • Korttimaksuna kassalla
 • Mobiilisti
 • Verkkomaksuna

Katso tarkemmat ohjeet eri maksuvaihtoehdoista täältä

Voiko työnantaja periä ns. omavastuuosuutta? Miten verottaja suhtautuu tähän?

Omavastuun periminen on täysin mahdollista, myös verottaja hyväksyy tämän. Verottajan kiinnostuksen kohteena on ainoastaan työnantajan maksama osuus edun raha-arvosta. Työnantajat, jotka veloittavat omavastuun, käyttävät yleensä neljännestä tai puolta Liikunta- ja kulttuuriseteleiden arvosta omavastuuosuuden suuruutena. Omavastuu on kätevintä periä suoraan palkasta, mutta onnistuu myös muulla tavalla. Käytännössä monet työnantajat eivät peri omavastuuta, koska pitävät omavastuun perimistä hallinnollisesti raskaana.

Vaihdoin juuri työpaikkaa, mutta minulla on jäljellä edelliseltä työnantajalta saatuja Smartum-seteleitä. Voinko käyttää setelit?

Mikäli setelit ovat edelleen voimassa, voit täysin turvallisesti käyttää ne. Samoin, jos uusi työnantajasi tarjoaa Smatum-maksuvälineitä, on sinulla oikeus etuun riippumatta edellisen työnantajasi tarjoamasta edun määrästä.

 

Lounas

Missä voin käyttää Smartum Lounaan -maksuvälineitä?

Smartum Lounaan -maksuvälineillä voit maksaa ravintoloissa, jotka ovat tehneet sopimuksen Smartumin kanssa. Ajantasaisen tiedon löydät käyttökohdehaustamme www.smartum.fi/kayttokohteet. Käyvät maksuvälineet -kohdasta näet käykö ravintolassa Smartum Lounasseteli, Smartum Lounassaldo (kortti) vai molemmat.

Miten maksan Smartum Lounaan -maksuvälineillä?

Liikkeellä olevat Smartum Lounassetelit ovat vuonna 2017 arvoltaan joko 8,20 €, 8,70 €, 9,00 €, 9,70 €, 10,00 €, 10,20 € tai 10,30 €. Lounaan voi maksaa joko kokonaan tai osittain setelillä ja loput tarvittaessa muulla maksuvälineellä.

Smartum Lounassaldo toimii kuten tutut sirukortit, mutta tunnisteena toimii PIN-koodin sijaan allekirjoituksesi. Lounassaldoa voi käyttää kerralla 6,40 € – 10,30 € (Verohallinnon luontoisetupäätöksen 2017 mukaisesti). Saldo on käytettävissä 15 kuukautta lataushetkestä.

Smartum Lounas on henkilökohtainen etu, jota voi käyttää vain edunsaajan omaan ruokailuun.

Onko Smartum Lounas verovapaa etu?

Lounasetu on verotuettu etu. Työnantaja voi tarjota lounasedun joko luontoisetuna tai lounasvähennyksenä.

Luontoisetu
 • 75% edusta on verotettavaa ansiotuloa työntekijän henkilökohtaisen veroprosentin mukaan.
 • Työnantaja maksaa edun, työntekijä ainoastaan verot.
 • Palkanlisänä maksettu luontoisetu kartuttaa myös eläkettä.
Lounasvähennys
 • Työntekijä maksaa lounasedusta verotusarvon 75 %, esimerkiksi 10,00 € lounassetelistä 7,50 €. Työnantaja voi pidättää summan palkasta.

 

Työmatka

Missä Työmatkasaldo käy ja mitä sillä voi ostaa?

Työmatkasaldolla työntekijä voi ostaa työmatkailuunsa sopivan lipputuotteen tai ladata matkakorttinsa kaikissa R-kioskeissa ympäri Suomen. Esimerkiksi henkilökohtaiselle matkakortille voi ladata kausilipun tai arvoa.

 • Kaikista R-kioskeista voi ostaa valtakunnallisia Matkahuollon ja VR:n lippuja.
 • Useilla paikkakunnilla (Helsinki, Vantaa, Espoo, Tampere, Oulu, Lahti, Pori, Kuopio ja Vaasa) R-kioskilta voi ostaa myös paikallisen liikenteen lippuja. Varmista aina saatavuus vielä paikalliselta R-kioskiltasi.
 • Kuopiossa Työmatkasaldolla voi ostaa työmatkalippuja myös Sokos-tavaratalosta.
 • Turun seudulla Työmatkasaldo käy maksuvälineenä Stockmann-tavaratalon palvelupisteessä ja Fölin omassa palvelupisteessä (Aurakatu 5, Turku).

Miten maksan Smartum Työmatkasaldolla?

Työmatkasaldoa ei käytetä Smartum-kortilla vaan maksu tapahtuu mobiilisti QR-koodin avulla. Kirjaudu omaan Smartum-verkkopalveluusi, josta saat QR-koodin. Näytä koodi kassalla. Huomioithan, että kirjautumisesi jälkeen koodi on voimassa vain 5 minuutin ajan. Jos koodi ehtii vanhentua, kirjaudu uudelleen verkkopalveluusi, jolloin koodi uusiutuu.

Katso tästä, miten helposti maksu tapahtuu!

Onko Smartum Työmatkasaldo veroton etu?

Työmatkasaldossa edun määrä ratkaisee, onko etu veroton vai verollinen työntekijälle

 • 1-300 €/vuosi - Verovapaa
 • 301-750 €/vuosi - Veronalaista (300€ ylittävältä osuudelta)
 • 751-3400 €/vuosi - Verovapaa

Esimerkiksi jos työntekijä saa etua vuodessa 1000 euroa, on siitä 450 euroa veronalaista ja 550 euroa verovapaata.