Smartum language switcher

Työmatkaetu tuo sujuvuutta arkeen

- fiksu työmatkaetu säästää lompakkoa, aikaa ja ympäristöä

Kotimaisen Smartum Työmatkasaldon avulla työnantaja voi helpolla tavalla tarjota työntekijälleen edullisemmat työmatkakulut. Koko ajan yleistyvä työmatkaseteli on arvostettu henkilöstöetu, joka edistää työntekijän arjen sujuvuutta ja sitä kautta hyvinvointia.

Suomessa tehdään päivittäin yli 2 miljoonaa edestakaista työmatkaa, joista 75 prosenttia kuljetaan henkilöautolla. Jokainen omasta autosta julkisen liikenteen käyttäjäksi siirtyvä työntekijä luo myös työllisyyttä sekä säästää samalla ympäristöä ja luontoa. Luonto kiittää ja työntekijän työmatkakustannukset alenevat.

Työmatkaetu tarjoaa työntekijälle edullisemmat työmatkakulut.

Missä Työmatkasaldo käy ja mitä sillä voi ostaa?

Työmatkasaldolla työntekijä voi ostaa työmatkailuunsa sopivan lipputuotteen tai ladata matkakorttinsa kaikissa R-kioskeissa ympäri Suomen. Esimerkiksi henkilökohtaiselle matkakortille voi ladata kausilipun tai arvoa.

 • Kaikista HSL:n palvelupisteistä
 • Kaikista R-kioskeista voi ostaa valtakunnallisia Matkahuollon ja VR:n lippuja.
 • Useilla paikkakunnilla (Helsinki, Vantaa, Espoo, Tampere, Oulu, Lahti, Pori, Kuopio ja Vaasa) R-kioskilta voi ostaa myös paikallisen liikenteen lippuja. Varmista aina saatavuus vielä paikalliselta R-kioskiltasi.
 • Kuopiossa Työmatkasaldolla voi ostaa työmatkalippuja myös Sokos-tavaratalosta.
 • Turun seudulla Työmatkasaldo käy maksuvälineenä Stockmann-tavaratalon palvelupisteessä ja Fölin omassa palvelupisteessä (Aurakatu 5, Turku).

Verottajan ohjeen mukaan työsuhdematkalippujen edellytys on, että matkalipun käyttöoikeus on ainoastaan työntekijällä. Työsuhdematkalippu on aina henkilökohtainen.

         

Miten Työmatkasaldoa käytetään?

Työmatkasaldolla maksu tapahtuu mobiilisti QR-koodin avulla, eikä Smartum-korttia käytetä. Katso tästä, miten helppoa maksaminen on!

Työmatkasaldon tilaaminen on helppoa

Työmatkasaldoa tilataan työnantajan omassa Smartum-verkkopalvelussa. Työmatkasaldo ladataan työntekijän omalle Smartum-tilille.

 • Työnantaja voi tarjota ja ladata työmatkasaldoa kerralla vaikka koko vuodeksi tai toistuvana esim. kerran kuukaudessa.
 • Toistuvassa tilauksessa etu jaetaan automaattisesti kuukausittain työntekijöiden Smartum-tileille, ellei työntekijä sitä etukäteen kohdaltaan peruuta.
 • Työntekijälle ladattu saldo on voimassa 15 kuukautta lataushetkestä. Mahdollisesti käyttämättä jäänyt saldo palautuu työnantajan Smartum-tilille uudelleen jaettavaksi.
 • Työnantajalta veloitetaan tilauksen yhteydessä edun nimellisarvon lisäksi 5 prosentin tilinhoitomaksu.

Työmatkaetu - verotus tutuksi!

 • Työmatkaetua ei ole välttämätöntä tarjota koko henkilöstölle. Etua voi tarjota myös henkilölle, jolla on vapaa autoetu (max. 300 euroon saakka).
 • Työnantaja voi tarjota työmatkaedun palkan päälle tai osana nykyistä rahapalkkaa.
 • Työmatkaetu on hyödyllisin työntekijälle, jolla ei ole oikeutta matkakuluvähennykseen verotuksessa, koska asunnon ja työpaikan väliset matkakustannukset jäävät alle 750 euron vuodessa.
 • Etu on henkilökohtainen ja työntekijä voi ostaa sillä joko arvolipun (henkilökohtaiselle kortille ladattu arvoa) tai henkilökohtaisen kausilipun.
 • Työmatkaetu on työntekijälle veroton etu 300 euroon asti ja 751–3 400 euron osuudelta. Työnantaja voi puolestaan vähentää hankintakulut tuloverotuksessaan. Esimerkiksi jos työntekijä saa etua vuodessa 1000 euroa, on siitä 450 euroa veronalaista ja 550 euroa verovapaata.
 • Työmatkaetu on tarkoitettu kodin ja työpaikan välisiin matkoihin, mutta sitä voi käyttää myös vapaa-ajan matkoilla.

Edun määrä ratkaisee onko etu veroton vai verollinen työntekijälle:

1-300 €/vuosiVerovapaa
301-750 €/vuosiVeronalaista (300€ ylittävältä osuudelta)
751-3400 €/vuosiVerovapaa
    

Esimerkiksi jos työntekijä saa etua vuodessa 1000 euroa, on siitä 450 euroa veronalaista ja 550 euroa verovapaata.


10 syytä miksi työmatkaedun tarjoaminen henkilöstölle kannattaa!

 1. ARJEN SUJUVUUS: Työmatkaetu on arvostettu etu, jolla voit kiittää ja palkita työntekijöitäsi. Se sitouttaa työntekijöitäsi ja luo hyvää työnantajamielikuvaa.
 2. LISÄÄ HYVINVOINTIA: Työmatkaetu lisää työntekijän arjen sujuvuutta ja hyvinvointia. On eri asia istua ruuhkassa ratin takana kuin rennosti vaikka bussissa lueskellen.
 3. ENERGISEMPIÄ TYÖNTEKIJÖITÄ: Työntekijän arkiliikunta lisääntyy, kun auto ei vie ovelta ovelle. Työnantaja saa energisempiä työntekijöitä!  
 4. VIHREÄT ARVOT: Edelläkävijäyritykset ottavat vihreät arvot ja vastuullisuuden huomioon myös työmatkailussa.
 5. VEROTON ETU: Työmatkaetu on työntekijälle veroton etu 300 euroon asti ja 751–3 400 euron osuudelta. Työnantajalle ei koidu näistä osuuksista palkan sivukuluja.
 6. HANKINTAKULUT VÄHENNETTÄVISSÄ: Työnantaja voi puolestaan vähentää hankintakulut tuloverotuksessaan. Työmatkaetua ei tarvitse tarjota koko henkilöstölle.
 7. MONIPUOLISUUS: Työmatkaetu on tarkoitettu kodin ja työpaikan välisiin matkoihin, mutta sitä voi käyttää myös vapaa-ajan matkoilla.
 8. HALLINNOINTI SUJUVAA: Työnantajalle Smartum Työmatkasaldon hallinnointi on sujuvaa ja helppoa, kaikki tapahtuu verkossa.
 9. KÄNNYKKÄ MAKSUVÄLINEENÄ: Työmatkasaldon käyttäminen on todella helppoa, työntekijä maksaa kännykällä QR-koodin avulla
 10. TOIMII YMPÄRI SUOMEN: Työntekijä voi ostaa työmatkailuunsa sopivan lipputuotteen tai ladata matkakorttinsa kaikissa R-kioskeissa ympäri Suomen.

Lue lisää Smartumin verkkopalvelusta: