Smartum language switcher

Näin vastaanotat Smartum-seteleitä

Liikuntasetelit sekä Liikunta- ja kulttuurisetelit

Smartum Liikuntaseteli on 4,00 € arvoinen maksuväline, jolla voi maksaa liikuntapalveluita. Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteli on 5,00 € arvoinen seteli, joka käy maksuksi  liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin.

Verohallinto on määritellyt lajit, joita verovapaalla liikunta- ja kulttuuriedulla voi harrastaa. Etu koskee useimpia liikunnan ja kulttuurin lajeja. Lisätietoa löydät sivun alaosan Katso muualta -linkistä.

Vastaanottaminen kassalla

Smartum Liikuntasetelit ja Liikunta- ja kulttuurisetelit ovat henkilökohtaisia. Niillä voi maksaa vain omia, ei esimerkiksi perheenjäsenten, harrastuksia. Seteli tulee hyväksyä maksuksi aina nimellisarvostaan (4,00 € tai 5,00 €) eikä maksamisesta saa periä ylimääräisiä kuluja. Asiakas voi käyttää kerralla yhden tai useamman setelin ja niillä voi maksaa myös alennustuotteita. Seteleitä ei vaihdeta rahaksi eikä niistä saa antaa rahaa takaisin.

Setelin tarkistaminen

Vastaanottaessasi Liikuntaseteleitä tai Liikunta- ja kulttuuriseteleitä tarkista:
 • että seteli on ehjä, mitätöimätön ja aito. Aitouden tunnistaa valoa vasten katsomalla vesileimasta.
 • voimassaoloaika. Vanhentuneita seteleitä ei voi ottaa vastaan.
 • että setelin takana lukee käyttäjän nimi. Tarvittaessa voit kysyä henkilöllisyystodistusta. Jos nimeä ei ole, pyydä asiakasta kirjoittamaan nimensä seteliin.

Käyttäjän tunnistus

Liikuntasetelin tai Liikunta- ja kulttuurisetelin käyttäjän voit tarvittaessa tunnistaa kahdella tavalla:
 1. vertaamalla maksajan henkilöllisyyspapereiden tietoja setelin kääntöpuolella olevaan nimeen.
 2. kirjautumalla tunnuksillasi Smartum-verkkopalveluun. Palvelussa on kohta Setelitunnistus, johon voit syöttää setelin sarjanumeron (ilman etunollaa, välilyöntejä tai arvomerkintää 0400>/0500>). Mikäli työnantaja ylläpitää sähköistä luovutuslistaa, ruudulle ilmestyy setelinhaltijan nimi.

Lippujen lunastaminen valtakirjalla

Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteli on henkilökohtainen etu, jota voi hyödyntää vain setelit saanut työntekijä. Kuitenkin, jos esim. työporukka haluaa mennä yhdessä teatteriin ja kaikilla on käytössään Liikunta- ja kulttuuriseteleitä, voidaan yksi porukasta valtuuttaa lunastamaan kaikkien liput. Tällöin tarvitaan valtakirja, jossa identifioidaan kunkin käyttäjän nimi, hänen antamien omien setelien sarjanumerot ja allekirjoitus vakuudeksi. Valtakirja esitetään kulttuuripaikan kassalla. Valtakirjan voi muotoilla vapaasti tai käyttää Smartumin valmista pohjaa.

 

Smartum Lounassetelit

Vastaanottaminen kassalla

Smartum Lounas -maksuvälineet on tarkoitettu vain työnantajan työntekijälleen tarjoaman henkilökohtaisen ravintoedun hankkimiseen, ja niiden tulee siten kohdentua maksuksi vain siihen. Palveluntuottajan tulee mm. tarkistaa, että asiakkaan Smartum Lounas -maksuvälineillä maksamat palvelut ovat ateriaetuohjeistusten mukaisia. Voimassaolevan Verohallinnon ohjeen mukaan lounasetua voidaan käyttää ainoastaan ateriointiin eikä sitä vastaan saa rahaa, elintarvikkeita tai muita hyödykkeitä.

On myös tärkeää, että asiakas voi maksaa vain oman ateriansa Smartum Lounas -maksuvälineillä. Smartum-maksuvälineillä suoritettuja maksuja ei saa vaihtaa rahaksi eikä niillä maksettaessa voida antaa takaisin vaihtorahaa.

 • Smartum Lounasta voi tarjota eri arvoisina seteleinä. Arvo on merkittynä seteliin. Liikkeellä on seitsemää eri arvoa olevia Smartum Lounasseteleitä: 8,20 €, 8,70 €, 9,00 €, 9,70 €, 10,00 €, 10,30 € ja 10,40 €.
 • Smartum Lounassetelillä maksamisesta ei saa periä ylimääräisiä maksuja. Seteleitä ei vaihdeta rahaksi eikä siitä saa antaa rahaa takaisin. Ylimenevän summan voi maksaa käteisellä tai muulla maksutavalla. Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti asiakas ei voi käyttää useampia seteleitä kerralla.
 • Setelien ulkoasu kehittyy saamiemme toiveiden pohjalta. Setelien tunnistettavuus kuitenkin säilyy.

Setelin tarkastaminen

 • Tarkista, että seteli on ehjä ja aito eikä sitä ole merkitty käytetyksi (ks. Merkkaa käytetyksi). Väärennösten estämiseksi Smartum Lounassetelit painetaan turvapainossa ja niistä löytyy useita turvatekijöitä. Aidon setelin voit tunnistaa esimerkiksi juoksevasta sarjanumerosta tai katsomalla sitä valoa vasten. Seteli on painettu vesileimaiselle paperille. Smartum tilittää vain aidot setelit.  
 • Tarkista setelin voimassaoloaika. Vanhentuneita seteleitä ei voi ottaa vastaan.
 • Smartum Lounasseteli on henkilökohtainen etu. Asiakas voi maksaa sillä vain oman ateriansa.

Setelin käytetyksi merkkaaminen

Vastaanotetut Smartum Lounassetelit merkitään käytetyksi vasemman yläkulman euromäärä kynällä yliviivaten. Setelit luetaan optisesti, joten alareunassa olevalle valkoiselle alueelle ei saa tehdä minkäänlaisia merkintöjä.

Lue lisää Smartumin verkkopalvelusta: