Käytännön ratkaisuja, vinkkejä ja apua koronatilanteessa etujemme käyttäjille, työnantajille ja palveluntarjoajille. Käy katsomassa täältä!

Työ elämässä

Voit saada kaiken

Elämä ei ole kuin yhtä tuhkimotarinaa. Todellisuudessa ei ole hyviä haltijakummeja, jotka toteuttavat kaikki toiveet. Mutta elämä voi olla mieletöntä ja täynnä taikaa, kunhan vain itse ottaa luudan käteen ja alkaa hommiin. Mitäpä, jos sanonkin sinulle, että unelmoi suuria, sillä voitkin saada kaiken? Aivan noin yksinkertaista se ei toki ole. Lauseessa piilee “mutta”-sana. Voit saada kaiken, mutta et kerralla ja ensin sinun tulee todella löytää vastaus siihen, mitä sinä oikeasti haluat?

Onko elämäsi pelkästään tavoitteellista suorittamista ja asioiden saavuttamista, vai nautitko siitä, mitä sinulla jo on? Pystytkö nauttimaan hetkistä rakkaasi kainalossa kotisohvalla? Nauratko lapsesi kanssa, kun luette hauskaa kirjaa? Arvostatko ihmisiä elämässäsi ja haluat todella viettää aikaa heidän kanssaan? Kenen vuoksi rakennat elämästäsi kiiltokuvapintaa ja haluat osoittaa olevasi super-ihminen tekemällä kaiken yhtä aikaa? Tänä päivänä sosiaalinen elämä mahdollistaa elämän parhaiden puolien esiintuomisen juuri niin rajattuna kuin vain itse haluat. Todellisuus voi olla taruakin ihmeellisempää.

Ole itsellesi armollinen.

Tämän päivän ihmisten suurin este kehitykselle on päättämättömyys ja kärsimättömyys. Ihmiset haluavat kaiken ja nyt heti tänne äkkiä -periaatteella. Pelkästään jo pitkä, onnellinen parisuhde tuntuu olevan mahdoton tehtävä monelle. Yleensä siihen samaan tavoitteeseen ynnätään kauniisti sisustettu koti, reippaat lapset, monipuoliset harrastukset, nousukiitoinen ura, tasapainoinen terveellinen elämä, viimeisen päälle muodikas tyyli (tietenkin koko perheellä), itsensä monipuolinen kehittäminen, matkustelu eksoottisiin maihin, laajat verkostot, aktiivinen sosiaalinen elämä, kyky juhlia ja kyky elää kurinalaista elämää. Hmm.. Pelkästään tätä kun ajattelee, niin hengästyy. Mutta, jos laitat nämä asiat sinulle arvomaailmallisesti tärkeysjärjestykseen ja piirrät ne unelmakartalle, jonka aikajana on vähintään 15 vuotta, niin voit saada jopa kaiken.

Sinun tulee kuitenkin ymmärtää, että jokainen näistä asioista vaatii paljon työtä, eivätkä ne tule ilmaiseksi. Pitkän ja onnellisen parisuhteen omaavat ihmiset tietävät, kuinka paljon pelkästään sen hoito ja ylläpito vaatii. Kun siihen yhtälöön lisätään lapset, niin pelkästään näiden kahden asian ylläpidon pitäisi olla tarpeeksi haastavaa. Ole siis itsellesi armollinen.

Paineita tulee jatkuvasti ulkopuolelta

Ihmisillä on tapana asettaa tietämättään paineita ihmisille. Uskomuksissamme elää vahvasti vanhat perinteet, kuinka elämä tulisi rakentaa. Vaikka elämme 2018-lukua, niin nykypäivän odotusten lisäksi luvassa on repullinen vanhoja perinteitä.

Sinkuille usein esitetään kysymys - No, jokos olet löytänyt kumppanin?

Seurusteleville: - Millois menette naimisiin?

Parisuhteessa eläville: - No, millois meinaatte lapsia hankkia?

Yhden lapsen omaaville: - Millois teette toisen lapsen?

Monilapsiselle perheelle: - Eikös teidän kannattaisi talo rakentaa?

Opiskelijalle tai äitiysvapaalaiselle: - Millois meinaat töihin mennä?

Uraihmisille: - Kannattaako noita töitä noin paljon tehdä?

Pitkään samaa työtä tehneelle: - Sinähän olet jo pitkään ollut samassa työpaikassa?

Eli odotuksia ja ”normeja” riittää. Monet ihmisistä suorittavat elämää täyttäen näitä kaikkia toiveita oikeastaan koskaan pysähtymättä ja kysyen itseltään “onko tämä todella sitä, mitä minä haluan?”

Omia seuraavia askeleita ei tarvitse miettiä, kun ne tulevat jo automaattisesti ”luonnostaan”. Vaatii aikamoista itsekkyyttä ja rohkeutta elää omanlaista täyttä elämää. Mutta elämä on aika ihanaa, kun antaa sen joskus lempeästi sinua kuljettaa hitaasti eteenpäin.

Pysähdy

Aloita unelmiesi tavoittelu päättämällä, mikä sinulle on todella tärkeää. Sen jälkeen opi sanomaan EI! Opi johtamaan aikaasi. Käytä aikaa sinulle tärkeille asioille. Olen lähes 15 vuoden ajan kysynyt itseltäni ja löytänyt vastauksia seuraaviin asioihin: Mihin haluan päästä ja miten pääsen sinne? Näihin kysymyksiin kun vastaa vähintään kerran vuodessa, niin yllättäen voi alkaa piirtää askeleita kohti omia unelmia. Pohdintaan liittyy aina myös tärkeä ymmärrys siitä, että missä olen nyt?, sillä toimintasuunnitelma rakentuu sen mukaan.

Pitää myös tuntea historia, jotta voi ymmärtää nykyhetkeä. Siis Missä olen ollut? Sukellus menneisyyteen avaa ymmärrystä omista toimintatavoista. Vaikka kysymykset ovat erittäin yksinkertaisia, niin erittäin harvat viitsivät vastata niihin, ja tulee valituksi asioita, joita ei todellisuudessa halunnutkaan tai kenties halusi, mutta saikin liikaa kerralla, eikä osannut käsitellä sitä. Sillä kai siinä on joku syy, miksi yhä useampi suomalainen lapsi elää eroperheessä tai yli 400 000 suomalaista syö masennuslääkkeitä?

Kun saavutat jotain, ole siitä kiitollinen, elä sitä elämää rauhassa nauttien.

Tee valintoja

Ehkäpä tämän päivän ajassa on jopa tärkeämpää osata sanoa EI ja tehdä valintoja, mihin haluaa aikansa käyttää ja millaista elämää elää. Itselleni elämän rytmitys ja vaihtelu ovat tärkeitä, mutta luulen, etten olisi niin paljon saavuttanut, jos en olisi osannut vahvasti valita arjessa ja elää arvojeni mukaan. Olla itselleni armollinen, mutta tietyissä asioissa vaativa.

Esimerkiksi tänä vuonna olen arvottanut elämääni seuraavasti:

En ole katsonut TV:tä. En lue juurikaan lehtiä. Puhelimen merkkiäänet on poistettu. Lapsemme ei harrasta missään seurassa tai kerhossa. Kerran viikossa on päivä, jolloin on lupa olla tekemättä yhtään mitään.

Mitä sitten olen saanut tilalle?

En pakota itseäni treenaamaan, tärkeintä on aktiivisuus. ja olenkin yhdistänyt liikunnan ja ystävät. Olen tänä vuonna lukenut jo 33 kirjaa. Nukun hyvin, voin hyvin, olen energinen, enkä ole ollut vuoteen kipeä. Vietämme hyvää, rikastavaa arkea perheen kanssa yhdessä tehden. Kerran kuussa käymme mieheni kanssa edelleen treffeillä, jolloin on lupa olla vain toisen. Elän juuri sellaista elämää kuin haluan ja voin sanoa, että olen onnellinen. Minulla on kaikki, mitä tarvitsen.

Niin, lupasin alussa, että voit saada kaiken, mutta et kerralla. Riippuen tavoitteistasi, matka voi olla hyvin pitkä. Ihmisten kyky unelmoida suuria tai nähdä asioita kauas on erittäin rajallinen. Kun saavutat jotain, ole siitä kiitollinen, elä sitä elämää rauhassa nauttien.

Suvi Widgrén, 35 vuotta
Smartumin uusi vt toimitusjohtaja

“En koskaan puhu asioista, joihin en itse usko. Voin sanoa, että ikääni nähden olen saavuttanut kaiken, mitä olen halunnut. Se, mitä olen halunnut on vain minun asiani. Jokaisen unelmat ovat henkilökohtaisia, eikä muilla ihmisillä ole niihin mitään sanomista. Tai toki voi ollakin, mutta niistä ei tarvitse enempää välittää. Todelliset unelmat punnitaan nimenomaan rohkeudesta. Vaatii aina rohkeutta lähteä tavoittelemaan jotain suurempaa. Useat lopettavat työt ensimmäiseen vastoinkäymiseen tai siihen, etteivät saa lähipiiriltä tukea. Siksi onkin tärkeää löytää kannustava ympäristö. Oikeat ihmiset tukevat ja kannustavat vaikeina hetkinä, sekä ovat ylpeitä ja onnellisia sinun onnistuessasi. Nyt rakennan parempaa työelämää Smartumissa koko Suomen hyväksi.”