Työ elämässä

Olen terapian tarpeessa!

Terve, olen Epi, ja koen aina ajoittain olevani terapian tarpeessa. Olen ”asiantuntijatyöläinen” ja tärkein työkaluni on aivoni. Kun aivoni lähtevät kierroksille ja ylikuumenevat, koen etten kykene antamaan parastani. Kaikki, mitä olen ja teen ja miten muihin energiallani vaikutan, on suoraan kytköksissä aivotoimintaani ja ajatusteni laadukkuuteen. Koska sekä teen että johdan asiantuntijatyötä, en myöskään ole vastuussa vain omasta ajattelustani. Siksi tärkein tavoite, jonka olen itselleni itseni johtamiseen liittyen asettanut, on pitää mieleni ja ajatukseni mahdollisimman kirkkaina. Helppoa se ei ole ollut, ja olisi hienoa pilkkoa tämä tavoite osiin ja osatavoitteisiin, jos se vain olisi mahdollista. En kuitenkaan näe, että tällä tavoitteella on päämäärää ja deadlinea, vaan kyseessä on koko elämän mittainen matka.

Raskaaksi matkan tekee se, kun sitä tekee yksin. Jotta saa itsensä kiinni heti, kun ajatukset lähtevät kiertämään kehää, negatiiviset ajatukset valtaavat mielen ja huomiokyky alkaa kaventumaan, vaatii se jatkuvaa itsensä kanssa hereillä oloa ja itsereflektiota. Raaka rehellisyys ja itsekriittisyys omaa puutteellisuuttaan ja inhimillisyyttään kohtaan johtaa puolestaan helposti riittämättömyyden, haavoittuvuuden, syyllisyyden ja häpeän tunteisiin. Pitääkseni itseni ei pelkästään työ- vaan elämänkuntoisena, olenkin päättänyt etsiä itselleni mielen valmentajan. Vinkkaahan siis, jos sinulta jo löytyy loistava sellainen, ehkä sama tyyppi voisi sopia minunkin Personal Mind Traineriksi.

Mitä sinulle kuuluu?

Joulukuussa 2018 tekemämme Työssä elämisen -tutkimuksen mukaan joka neljäs asiantuntija kokee ajatusten nollaamisen työpäivän jälkeen vaikeaksi ja yhtä moni kertoo sen olevan jopa mahdotonta ja ajattelevansa työasioita vapaa-ajallaan koko ajan. Lisäksi jopa kaksi kolmesta kertoi, että työasiat valvottavat myös öisin vähintään silloin tällöin. Työpäivän jälkeen pään sisällä pyöritellään mm. työpaikan sosiaalisiin suhteisiin sekä konflikteihin, tekemättömiin töihin ja työkuormaan, tiukkoihin aikatauluihin sekä epävarmuuteen työn jatkuvuudesta liittyviä ajatuksia.

Huolestuttavinta näissä tuloksissa on se, että ajatusten nollaaminen ja yöunien menetys vaivasi eniten esimiesasemassa ja keskijohdossa työskenteleviä asiantuntijoita. Esimiestasolla kuormituksen vaikutukset eivät välttämättä jää vain yksilötasolle, vaan ne voivat kertautua ja siirtyä muualle organisaatioon, koska kyseessä on ihminen, jonka päätehtävänä on johtaa ja pitää huolta muista.

Miksi on niin vaikeaa myöntää ääneen, ettei kykene enää omin voimin pysäyttämään jatkuvalla loopilla päänsä sisällä pyörivää työpaikkanäytelmää, vaan tarvitsisi siihen ammattilaisen tukea? Miksi kysymykseen, ”mitä sulle kuuluu” on yhä niin kovin noloa ja stigmatisoivaa vastata, että ”just nyt ei kuulu hyvää ja koen, että olen terapian tarpeessa, jotta voisin kohta taas paremmin”?

Kovat tavoitteet vaativat pehmeitä keinoja

Jos olet katsonut Wall Streetille sijoittuvaa Billions-tv-sarjaa, muistat varmasti Wendy Rhoadesin psykiatrihahmon. Jos et ole katsonut sarjaa, suosittelen katsomaan ainakin ykköskauden, vähintään siksi, että sarjassa näyttelee myös hottis Damian Lewis. Okei, takaisiin Wendyyn! Wendy työskentelee sarjan päähenkilön Bobby Axelrodin (Lewis) Axe Capital -yrityksessä talon sisäisenä mielen valmentajana. Sarjassa nähdään useita kohtauksia, joissa Wendy valmentaa joko yrityksen sijoitusasiantuntijoita tai Axelrodia itseään, ja kohtaukset ovat kiehtovia ja vaikuttavia! Itse en osannut odottaa, että Wall Streetille sijoittuvassa ja pääasiassa rahan tekemiseen keskittyvässä sarjassa näytettäisiin kahden keskisiä terapiahetkiä, joissa pörssihait ovat paljaimmillaan ja haavoittuvaisimmillaan. Mielenkiintoni sarjaa kohtaan kasvoi entisestään, kun sain kuulla, että Wendyn hahmo ei ole nerokkaiden käsikirjoittajien mielikuvituksen tuotetta, vaan Wall Streetillä on työskennellyt vastaavissa tehtävissä ihmismielen ammattilaisia jo 1990-luvulta lähtien.

Billionsin käsikirjoittajat ovat luoneet Wendyn hahmon konsultoimalla Wall Streetin tunnetuimman suorituskyvyn valmennukseen perustuvan yrityksen perustaja-omistajaa Denise Shullia. Shullin mukaan Wall Streetin valmennuksissa on käytössä pääasiassa kaksi lähestymistapaa, joista molempia käytetään hieman erilaisin painotuksin. Molemmat lähestymistavat ovat käytössä myös Wendy Rhoadesilla Billionsissa. Lähestymistavat ovat:

  • kognitiivis-käyttäytymiskulma, jossa ajatuksia käytetään käyttäytymisen muuttamiseen ja
  • psykodynaaminen kulma, jossa paljastetaan ja käsitellään ei-tietoisia ajatuksia ja tunteita (usein menneisyydestä kumpuavia), jotka liittyvät henkilön suorituskykyyn markkinoilla.

Mitä Wall Street edellä, sitä muu bisnesmaailma perässä… eiku… paitsi että ei Suomessa. Kun olen herätellyt keskustelua terapiassa käymisen anti-stigmatisoinnista ja sen hyödyllisyydestä myös asiantuntijoiden palautumisessa, olen hyvin usein törmännyt asenteeseen ”Ei koviin tavoitteisiin päästä pehmoilemalla”. Tämä asenne tuntuu elävän Suomessa varsin sitkeässä. Mielestäni on kuitenkin erikoista, ettemme ole kiinnostuneita hyödyntämään samoja mielenvalmentamisen keinoja, joilla Wall Streetin ”hullut” tahkoavat miljoonia päivästä ja vuodesta toiseen. Se, jos mikä, on minusta ihan pähkähullua, ja aion jatkaa tästä aiheesta puhumista vastakin, vaikka minut samalla hulluksi leimattaisiin.

Haluatko miljonääriksi?

Shull on listannut 5 yleisintä käyttäytymiseen liittyvää tekijää, jotka tulevat toistuvasti vastaan Wall Streetin pörssihaiden valmennuksissa. Yksi niistä liittyy menneisyytemme vaikutukseen meissä tässä hetkessä: me toistamme niitä elämämme oppitunteja, joita emme ole vielä halunneet oppia. Jos siis toistuvasti löydät itsesi samasta spede-showsta, jossa et enää haluaisi näytellä, laita show hetkeksi pauselle ja kysy itseltäsi: kuka elämääsi käsikirjoittaa, kuka näyttelee pääroolia ja miksi tämä sama näytelmä ja sama kohtaus toistuu koko ajan? Vastaukset löytyvät viimeistään peiliin katsomalla.

Elämäsi toistaa itseään ja sinä toistat samoja virheitäsi, kunnes tulet toiminnastasi ja siihen johtavista tunteista, tarpeista ja ajatuksista tietoiseksi. Omat virheemme aiheuttavat meissä valtavan määrän negatiivisia ja haavoittuvuuteen liitettäviä tunteita, jonka vuoksi yritämme välttää virheiden tekemistä viimeiseen asti. Kun moka kuitenkin pääsee käymään, tulisi se kohdata ja kohtaamisen kautta oppia siitä. Sen sijaan välttelemme ja kiellämme mokaamisen aiheuttamia tunteita ja työnnämme ne pois tietoisuudestamme, milloin minkäkin sijaistoiminnon keinoin (addiktiot ovat varsin toimivia). Näin ne ikävä kyllä pääsevät vaikuttamaan käytöksemme tiedostamattamme, ja kappas, hetken päästä löydämme taas itsemme hakkaamasta päätämme samaan seinään.

Omien toistuvien virheiden ja niihin johtaneiden mielessä vaikuttavien taustavaikuttajien kohtaaminen on tuskallista, tiedän kokemuksesta. Tiedän myöskin kokemuksesta, että niiden kohtaaminen on kuitenkin edes aavistuksen helpompaa ammattilaisen kanssa kuin yksin yön pimeinä tunteita. Ehdottomasti siis kehotan myös sinua etsimään itsellesi Personal Mind Trainerin, ja tekemään sen etenkin, jos mielit miljonääriksi.

Työnantajille haluan vielä sanoa seuraavaa. Henkilöstösi ajattelun laadukkuus näkyy viivan alla. Suosittelen satsaamaan henkilöstösi mielenvalmentamiseen jo tänään ja kuten lentokoneessakin happinaamareiden kanssa ohjeistetaan, aloittamaan itsestäsi.

Madly and deeply yours, 😉

Eija (Epi) Sormunen
Smartumin Brändikokemusjohtaja