Hyödynnä etusi ja tue suomalaista yrittäjää myös koronavirusepidemian aikana. Katso kaikki käyttövinkit!

Työ elämässä

Miten voit tänään ja mitä tarvitset jaksaaksesi paremmin?

Maanantaiaamuna herätyskello soi klo 6.00. Heräätkö pimeään joulukuiseen aamuun virkeänä vai tekisikö mieli vetää peitto korviin ja jatkaa unia? Suomessa on viime vuosina puhuttu paljon työssä jaksamisesta ja työelämän muuttumisesta. Pimeät kuukaudet tuovat omat haasteensa jaksamiseen. Enää ei riitä se, että menet vain töihin, suoritat ja pääset töistä kotiin. Työn ja vapaa-ajan rajat ovat häilyviä ja tekijöiltä vaaditaan kokoajan enemmän. Huipputekijä kehittää itseään, hän on rakentanut oman asiantuntijabrändin, on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, ei pelkästään tuota omaa sisältöä sinne, vaan tietenkin kommentoi ja re-twiittailee mielenkiintoisia tekstejä eteenpäin. Kaikki näkyvyys on hyvästä ja kasvattaa oman brändin arvoa sekä tuo kuumia liidejä yrityksille. Huipputekijän CV:ssä tulee näkyä nouseva ura, vahvat monipuoliset verkostot sekä aktiivinen harrastuspuoli. Mutta kuinka tämä yhtälö toimii todellisuudessa? Kuinka usein oikeasti pysähdyt katsomaan itseäsi peilistä silmiin ja kysyt, kuinka minä voin tänään? 

Kellota oma elämäsi

Oletko tietoisesti valinnut elämääsi asioita, joista saat energiaa ja joiden ääressä olet onnellinen? Kalenteri täyttyy asioista, jotka täytyy tehdä, tapaamisista ja deadlineista. Monessa työyhteisössä on jo käytössä vuosikello, johon jaksotetaan eri kuukausille tärkeät asiat, ja eri vuodenaikoja teemoitetaan. Miksi et tekisi tätä myös itsellesi omaan elämääsi? Ei yrityksissäkään yritetä saada kaikkea kerralla kuntoon, vaan asioita laitetaan tärkeysjärjestykseen ja aikataulutetaan eri kvartaaleille. 

Ihmisen akkuja pitää ladata siinä missä laitteidenkin.

Tunnistatko oman itsesi kohdalla kuukausia, jolloin olet energinen ja saat paljon aikaiseksi, lenkkipolut houkuttelevat ja työasiat hoituvat kuin itsestään? Entäpä onko hetkiä, jolloin tekisi mieli ottaa rennommin ja kenties kehittää itseään henkisesti, hoitaa kehoa hieronnalla ja mieltä hyvillä kirjoilla? Ihminen ei ole kone. Ihmisellä on keho ja mieli, joka reagoi vahvasti ympäristöön. Meiltä on vain jossain vaiheessa heikentynyt taito kuunnella ja huomata muutokset itsessämme. Yritämme puskea samalla tarmolla jaksosta toiseen. Ihmisen akkuja pitää ladata siinä missä laitteidenkin. 

Joustavan mielen merkitys

Koska oma elämäni on heittänyt täyskäännöksen edellisen kahden vuoden aikana, olen pitänyt päätäni kasassa muutoksessa mm. lukemalla paljon sekä ottamalla pienen ripauksen myös erilaisia valmennuksia rikastamaan ajatteluani. Henkinen kasvu ja fyysisyys ovat olleet tärkeä osa muutosta. Tapahtumia on ollut paljon, mutta kaikkein tärkeimpänä pidän ymmärrystä joustavasta mielestä, sillä siitä elämässä on todella kyse. Vaikka kuinka oman elämän langat ovat omissa hyppysissä ja suunnittelee elämäänsä, niin koskaan et voi kuitenkaan tietää, mitä elämä eteesi tuo. Näissä tilanteissa joustava mieli on A ja O. Kuinka käsittelet yllättävät vastoinkäymiset ja kuinka nouset ylös, kun kaadut? Jos elämä iskee voimalla läheisiin, miten pystyt auttamaan ja olemaan vahva muidenkin puolesta? On tärkeää pyytää apua ja osata välillä sanoa, että en jaksa.

Anna kiitosta kuluneesta vuodesta

Joulunaika on minulle yksi vuoden tärkeimmistä ajankohdista. Se auttaa selviämään pimeän kauden läpi. Siihen kuuluvat kynttilänvalo, rauhoittuminen viltin alla villasukat jalassa, hetket perheen ja ystävien parissa, antamisen ilo ja rakkauden voima. Minä en perusta lahjoista, vaan mieluummin kirjoitan yksityisen kirjeen läheisilleni ja kollegoilleni, jossa kiitän kuluvasta vuodesta. Kerron sen kaiken, mitä muka kiireessä en ole ehtinyt tai muistanut sanoa. Muista olla kiitollinen ja nauttia elämästä joka päivä. On tärkeää, että on asioita, joita odottaa, mutta elämä on tänään tässä ja nyt. Sinulla on elämässäsi juuri ne ihmiset, joita näet ympärilläsi, kun vain nostat katseesi ja huomaat heidät. Elämä on juuri niin ihana, kun siihen uskaltaa rohkeasti heittäytyä. 

Ihanaa joulun odotusta teille kaikille ja onnentäyteisiä hetkiä vuodelle 2019. Tehkäämme siitä itseämme ja toisiamme vahvistava täynnä merkityksellisiä kohtaamisia.

Suvi Widgren,
Smartumin vt. johtaja