Työ elämässä

Mitä jos ensi kesälomaa ei tarvitsisi odottaa?

Kesälomat ovat parasta aikaa käynnissä, ja ihmiset palautuvat työnteosta kukin itselleen parhaimmalla tyylillä: joku lähtee ulkomaille, joku kesämökille ja joku viettää kerrankin aikaa ihan vaan kotona, kun se on luvalla sallittua. Ajatella, voi käydä kävelylenkillä silloin, kun huvittaa tai vaikka lämmittää aamusaunan.

Monet odottavat kesälomaa koko vuoden. Kun edellinen loma loppuu, aletaan jo suunnitella ja haaveilla seuraavasta. Ja miksi ei alettaisi? Lomailuhan on ihanaa! Mielestäni huolestuttavaksi tämä ilmiö muuttuu kuitenkin siinä vaiheessa, kun kesäloma nähdään ainoana mahdollisena ajanjaksona työstä palautumiselle. Sen neljä viikkoa saa levätä kunnolla, mutta loput 48 viikkoa vuodesta sykitään joka suuntaan. Palautuminen arjessa tuntuu unohtuvan harmittavan usealta tänä päivänä. Miksi on niin vaikeaa ottaa se päiväkävely tai nokoset siihen työpäivän väliin tai edes sen päätteeksi? Miksi odotamme lomaan ennen kuin uskallamme ottaa aikaa palautumiselle?

Pientä palautumista pitkin päivää

Smartumin maaliskuussa julkaisemassa Työssä elämisen tutkimuksessa 57 % asiantuntijatyötä tekevistä henkilöistä vastasi, ettei heidän työnantajallaan ole työstä palautumista tukevia käytäntöjä ja ohjeita. Työnantajat eivät siis kannusta työntekijöitä palautumaan työstään tai ainakaan tarjoa tähän minkäänlaisia vinkkejä tai käytäntöjä. Ne vinkit, joita tarjotaan, painottuvat puolestaan hyvin usein palautumiseen työpäivän jälkeen. Eli jälleen: ensin sykitään 8 tuntia ja sitten voidaan palautua kotona ilta. Tässä on sama ajatus kuin siinä, että ensin sykitään 48 viikkoa ja sitten voidaan palautua 4 viikkoa. Entä jos pudottelisimme pieniä palautumisen jaksoa pitkin päivää, viikkoa, kuukautta ja vuotta? Olisimmekohan tehokkaampia, skarpimpia ja paremmin voivia? Minä väitän, että olisimme.

Työssä elämisen tutkimuksessa eniten toivottiin, että työpaikoilla tuettaisiin palautumista kesken työpäivän ulkoiluhetkien muodossa. Seuraavana järjestyksessä nousi esille toive työkavereiden kanssa jutustelusta ja kahvittelusta ja mahdollisuudesta urheilla kesken työpäivän. Kun ajatus työpöydän ääressä ei enää kulje, voisi lähteä käymään juoksulenkillä, salilla tai jutella hetken työkaverin kanssa niitä näitä. Kun työpöydän ääreen sitten palaisi, tuskin ajatus ainakaan enempää olisi jumissa. Ainakin oma kokemukseni on täysin päinvastainen. Mikään ei ole parempaa, kuin vetää kunnon treeni työpäivän välissä, käydä virkistävässä suihkussa ja sen jälkeen palata työpisteen ääreen. Silloin tuntuu, kuin päivä alkaisi alusta täysin uusilla energioilla.

Toivon näkeväni työelämän, jossa taukoja ei nähdä laiskuutena, vaan itsestä välittämisenä.

Meillä Smartumilla kannustetaan työntekijöitä pitämään huolta itsestä ja tarjotaan mahdollisuus käyttää kolme tuntia työaikaa viikossa liikuntaan tai kulttuuriin. Mitä jos teidän yrityksessänne alettaisiin tehdä samoin tai keksittäisiin omia palautumiskäytäntöjä? Ehkä ensi vuoden kesälomaa ei tarvitsisi odottaa kieli pitkällä palautumisesta haaveillen, sillä palautuisit joka päivä, viikko ja kuukausi, omilla keinoillasi ja itseäsi kuunnellen. Minä toivon näkeväni työelämän, jossa taukoja ei nähdä laiskuutena, vaan itsestä välittämisenä. Loppupeleissä kaikista tärkeintä on kuitenkin se, miten juuri sinä voit.

Kira Lindberg
Asiakkuuspäällikkö

Tutustu myös

Smartum tutki työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista

Smartumin Työssä elämisen tutkimus 2019 -tulokset ovat selvillä. Tilaa tutkimustuloksista koostettu opas, josta mm. selviää, miltä työn läikkyminen vapaa-ajalle ja päinvastoin ajatustyöläisistä tuntuu.

Tilaa maksuton opas!

Smartum tutki työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista

Smartumin Työssä elämisen tutkimus 2019 -tulokset ovat selvillä. Tilaa tutkimustuloksista koostettu opas, josta mm. selviää, miltä työn läikkyminen vapaa-ajalle ja päinvastoin ajatustyöläisistä tuntuu.

Tilaa maksuton opas!