Asiakastarinat

Asiakascase Helsingin Kaupunginteatteri: Palautumisen vaikeus näyttelijän työssä

Helsingin Kaupunginteatterissa Smartumit puskevat työntekijöitä hankkimaan vastapainoa työlle.

Palautuminen. Siinä yksi Helsingin Kaupunginteatterin talous- ja hallintojohtaja Helena Reilinin tärkeimpiä sanoja ja keskeisimpiä haasteita. Teatterin esiintyvän henkilöstön työpäivät ovat kaksiosaisia: ensin harjoitellaan kello yhdestätoista kolmeen ja sitten jatketaan harjoituksia tai esiinnytään iltakuudesta kymmeneen. “Missä kohtaa ehdit palautua ja huolehtia fyysisestä kunnostasi?”, kuuluu Reilinin kysymys, jota hän jatkuvasti yrittää ratkaista.

Sosiaalisesta elämästä pitää huolehtia

“Näyttelijän työ on siitä poikkeuksellista, että koko sosiaalinen elämä on helposti teatterilla. Siksi näyttelijät eivät kaipaile eläkkeelle, vaan jatkavat uraansa mielellään virallisen eläkeiän ylitettyäänkin.” Reilinin pyrkimyksenä on kuitenkin tukea näyttelijöitä siinä, että elämä jatkuisi teatterin ovista ulos astuessa ja elämässä olisi muitakin kiinnekohtia.

Smartumit ovat siihen hyvä porkkana. Helsingin Kaupunginteatterilla on käytössään Smartumin kulttuuri- ja liikuntaedut, joiden avulla työntekijät voivat valita juuri heille sopivaa harrastusta vapaa-ajalla. Osa käyttää edun uimahallin korttiin, osa käy työporukan kanssa yhdessä jääkiekko-ottelussa, ja joku maksaa niillä samba-tuntinsa. Monet näyttelijät käyttävät etuja oman ammattitaitonsa kehittämiseen ja käyvät katsomassa muita teatterinäytöksiä.

Helsingin Kaupunginteatteri on järjestänyt työntekijöilleen myös lajikokeiluita, joista usein joku on löytänyt itselleen uuden harrastuksen. “Aina se lämmittää mieltä, kun henkilö, joka ei ole aiemmin harrastanut mitään, lähtee liikkumaan tai löytää vanhan harrastuksen uudelleen.”

Helsingin Kaupunginteatterin puvuston päälliköt Nina Virkki ja Tiina Sivonen käyvät aamuisin yhdessä uimahallissa hydrobicissa tai vesijuoksemassa. Päivä alkaa kello 6.15 Mäkelänrinteen uimahallilla, uinnin jälkeen naiset käyvät höyrysaunassa rentoutumassa, ja kahdeksalta ollaankin jo töissä. “Siinä liikunnan ohessa voi samalla miettiä työpäivän suunnitelmiakin”, naiset toteavat.

Paras palaute on liikkuva ihminen

Viime aikoina Reilin on kuullut hyvää palautetta etenkin vastikään käyttöön otetusta Smartum-kortista. “Nyt kun omia harrastuksia voi maksaa kortilla ja myös verkossa, monet ovat heränneet etujen käyttöön ikään kuin uudelleen.”

Smartumeiden lisäksi on haluttu luoda houkuttimia liikkumiselle myös työpäivän lomaan. Teatterin kuntosalilla ja ohjatuilla ryhmäliikuntatunneilla henkilökunta voi puntata, joogata tai jumpata työn lomassa. Jokainen askel hyvinvoinnin ja työstä palautumisen eteen on Reilinin mielestä merkittävä. “Olemme onnistuneet vetämään oikeasta narusta aina, jos saamme ihmisen liikkumaan tai saamaan vastapainoa työlle.”

Kuvat: Meeri Utti