Liikunta

Alppihiihtäjä Samu Torsti - keskiössä keskittyminen

Moninkertainen suurpujottelun Suomen mestari ja PyeongChangin olympialaisissa 17. sijalle sijoittunut vaasalainen Samu Torsti, 27, pöllyttää parhaillaan lunta lokakuussa startanneessa alppihiihdon maailmancupissa.

Ja jäljelle jäi alppihiihto

Torsti sai ensikosketuksensa rinteisiin perheen hiihtolomareissujen yhteydessä. Nuorena hän harrasti monia eri lajeja, aina lätkästä golfiin. Lasketteluharrastuksen Torsti aloitti jo 8-vuotiaana, kun hänen kotiseuransa Vasaskidklubb järjesti nappulakoulun, ja siitä se sitten lähti. - Aluksi, noin 9-vuotiaana laskettelussa kiehtoi eniten palkinnot, sillä olin suurimmassa osassa kisoja ainoa osallistuja. Sittemmin yksi kerrallaan muista lajeista jäi joku pois, kun joka viikonloppu oltiin jossakin päin Suomea kilpailemassa tai harjoittelemassa, Samu Torsti kertoo. Varsinaisen lajivalinnan hän teki siirryttyään ylä-asteelta lukioon. Tällöin ainoa ratkaisu lajin kannalta oli Kuusamon alppilukio. - Jos en olisi sinne päässyt, en tiedä missä olisin. Lopullinen ihastus lajiin tapahtui sen jälkeen, kun lukio ja armeija oli hoidettu, eikä tosiaan ollut enää mitään muuta kuin alppihiihto jäljellä, Torsti muistelee.

Keskittyminen kymppi

Suurpujottelussa kuupan pitää olla kunnossa, ettei keskittyminen laskun aikana herpaantuisi sekunniksikaan. Ikä ja tuhansien laskujen tuoma kokemus auttavat pitämään Torstin pään kasassa. - Kokemus on mielestäni ykkösasia, joka auttaa keskittymisessä laskun aikana. Kyllä muistan nuorempana, kun kesken kisalaskun on ruvennut jokin biisi soimaan päässä, ja joskus olen huomioinut, kuka valmentajista seisoo missäkin kohtaa rataa. Nykyisin sitä osaa ja pystyy uppoutumaan itse laskuun sen verran syvälle, että tämmöiset herpaantumiset ovat erittäin harvinaisia. Usein urheilijat kuuntelevat omaa voimabiisiään keskittyäkseen ennen kisasuoritusta, mutta Torstin mukaan siihen ei ole tarvetta omalla kohdalla. - Pyrin tekemään ja elämään siten, että sitä tiettyä voimaa ja latausta ei tarvitse muualta hakea, vaan fiilis tulee juuri siitä hetkestä ja edessä olevasta mahdollisuudesta.

Tiedostan hyvin, että vaara on nurkan takana joka päivä.

Koska Torstin keskittymiskyky on huippuluokkaa, varsinaisia vaaratilanteita laskujen aikana ei ole tullut toistaiseksi vastaan. - Tiedostan hyvin, että vaara on nurkan takana joka päivä, eikä koskaan tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Hyvällä valmistautumisella, kehonhuollolla ja keskittymisellä pystyy vaikuttamaan lopputulemaan aika paljon, Torsti kertoo. Matkan varrelle on mahtunut muutama aivotärähdys ja pienempi loukkaantuminen mutta leikkauksilta mies on toistaiseksi välttynyt. - Omin jaloin olen päässyt rinteestä pois, Torsti naurahtaa.

Tuloksia tehokkaalla treenillä

Timanttisen keskittymiskyvyn lisäksi alppihiihto vaatii erittäin kovaa fyysistä kuntoa ja sen huolellista ylläpitoa. Päivittäinen, laadukas treeni ja kokemus pitävät Torstin kunnossa. - Nuorempana, kun ei ollut henkilökohtaista tietotaitoa vielä kertynyt, sitä ei ymmärtänyt, kuinka tärkeää päivittäinen tekeminen on. Kun ikää tulee lisää, sitä arvostaa niitä kivuttomia aamuja, kun saa mennä rinteeseen. Se kertoo pelkästään siitä, miten hyvin edellisenä päivänä, viikkoina, kuukausina ja vuosina kroppaa on treenattu ja huollettu.

Kova treeni on tuottanut toivottua tulosta, sillä Samu Torsti on kiertänyt kilpailemassa ympäri maailmaa. Päällimmäisenä mielessä ovat viimevuotiset Korean talviolympialaiset, joissa hän pujotteli sijalle 17. - Olympialaiset ovat aivan oma maailmansa, eikä samanlaisia kokemuksia saa oikeastaan mistään. Siellä on urheilijalla hyvä olla. Yhteisöllisyys ja se apu, jonka joukkueelta saa, on mieleenpainuvin asia. Kaikki ovat ystävällisiä ja auttavat tarvittaessa.

Kun rakkaus lajiin löytyy, ei muuta kuin hanaa vaan!

Rakkaudesta rinteisiin

Tällä hetkellä Torsti kisaa alppihiihdon maailmancupissa, joka saa päätöksensä maaliskuussa 2019. Suomen kansa jännittää kisaedustajiensa puolesta ja odottaa samalla kunnollisen laskukauden alkua kotimaisissa rinteissä. Torsti tietysti tuntee kotimaan lumet kuin omat taskunsa. - Tahkolla voitin ensimmäisen lasten SM-kullan 10-vuotiaana. Ylläksellä on isot, pitkät rinteet sekä rauhallinen ja kaunis ympäristö. Myös Rukalta on hyviä kokemuksia, kun siellä tuli harjoiteltua neljä vuotta lukioikäisenä, mies muistelee.

Laskettelun suosio on jatkuvassa nousussa ja useat lapset ja nuoret haaveilevatkin ammattilaskijan urasta. Minkälaisia neuvoja Samu Torstilla olisi antaa harrastusta aloitteleville nuorille? - Sanoisin, että ensinnäkin rinteessä pitää olla hauskaa! Ja sinne ei kannata mennä väkisin, koska matka Suomesta maailman huipulle on erittäin pitkä ja kivinen. Kun rakkaus lajiin löytyy, ei muuta kuin hanaa vaan!

teksti: Sanna Sundholm
kuvat: samutorsti.fi

Samu Torsti somessa: Instagram ja Facebook